Varuträsks Vildmarksgruva
Klintforsfallet
 
  Varuträsks Vildmarksgruva
Kortfattat om vad som erbjuds i Vildmarksgruvan i Varuträsk:
 • Mat
  Ät middag nere i gruvan eller varför inte en gruvbuffé från grillpaviljongen?
  Eller en guldgrävarmiddag med tillagning över öppen eld i vår timrade skogskoja.
 • Aktiviteter
  Frisbeegolf, skattjakter, boule, guldvaskning samt tre- och femkamper.
 • Övernattning
  I Logen finns det plats för 25 personer att övernatta.
  Utrustning som liggunderlag, sovsäckar och frukost ingår.
 • Bad & Bastu
  Ett värmande bad och bastu efter en skotertur är aldrig fel.
  Eller som en avslutning på en konferens. Badkläder och handdukar finns här.
 • Konferenser
  Konferera i gruvan är garanterat ett annorlunda inslag. Prova på ni också!
 • Isbana
  Ute på Varuträsket så är ett flertal banor iordningställda för isbanekörning med både bilar (Porsche, Audi, BMW etc), skotrar och fyrhjulingar.
  I lappkåtan (ute på isen) serverar vi allt från kaffe och smörgås till vildmarksbuffé.
 • Skotersafari
  Följ med på en skotersafari runt Varuträsk med pimpelfiske och kaffestopp.
  Skotrar och varma kläder finns för alla.
För mer information se www.vildmarksgruvan.se

Klintforsfallet
Historik kring verksamheter i Klintforsån från Varuträsket till Stämningsgården.
Byn Nyland som ligger i anslutning till leden kom till i slutet av 1700-talet ev. i början av 1800-talet, men hette då Bondhammar eller Bruket. Där bildades ett bolag som skulle anlägga ett järnbruk men något sådant kom inte till, även om flera byggnationer, samt en väg med kavelbroar anordnats till Kåge hamn. Byn ägdes under första hälften av 1800-talet av bönderna Alexander Lindström och en som hette Markström. Från mitten av 1800-talet och fram till början av 1900 användes den lilla Klintforsån som flottled, trots att vattenförningen var relativt liten. När man ser hur ån slingrar sig fram förstår man att den ställde till med mycket besvär för flottarna. Den sista flottningen ägde rum våren 1918 och blev i många avseenden omtalad.

Ett timmerbolag bestående av Herman Lindgren, Johan Fahlgren, Manny Wiklund samt Helmer Wiklund hade då timmer lagrat uppe i Varuträsket. Timret var inköpt av byarna runt Varuträsket och roddes in till Åviken där Klintforsån bryter sig ut ur träsket. Under tiden fördes förhandlingar med ägarna till timmersågen i Nyland. Om förhandlingarna gick i lås skulle man bara behöva flotta timret fram till selet ovanför sågdammen knappa 1 km och lagra det där, men man tyckte den begärda såglönen var för hög och beslöt därför att låta såga timret i Stämningsgården.

Sagt och gjort. Man anställde ett flottarlag för att verkställa flottningen nerför den just det året särskilt strida och höga Klintforsån. Men vad hände? Jo, det våldsamma vattenflödet tog med sig timret med våldsam kraft så att när det kom fram till dammen bildades en jättelik bröt och med trycket från vattenmassorna och timret sprängdes helt enkelt dammen och timret och vattnet forsade vidare nerför Klintforsån. Det blev förstås driftsstopp vid Nylandssågen som fick stå resten av säsongen. Det blev ersättningskrav och dylikt men det lämnar vi därhän. Efter 5 dagars flottning hade man alla klampar nere vid sågen i Stämningsgården. Denna händelse gjorde att ingen mer flottning gjordes i Klintforsån efter 1918.

Ovanför Klintforsåns utlopp i Skellefteälven ligger Orrbyströmmen/Klintforsfallet, för de flesta känt som Lindalmström. Där vid fallet fanns ett flertal kvarnar, Lindströms kvarn, vidare Storbrattans och Lillbrattans kvarn alla tillhörande Stämningsgården. Blåkvarn som ägdes av Degerbyn, samt tre kvarnar som ägdes av Myckle by. Den kvarn som finns i Stämningsgården ligger på samma plats som Lindalmström kvarn legat och bär alltjämt samma namn. Vid Lindalmström finns en informationstavla om de befintliga byggnaderna på platsen.

Källa: Folkrörelsearkivet & Skogstyrelsen.Friluftsfrämjandet, Skellefteå Lokalavdelning | Tel: 0910 - 105 86
Skellefteå Turistbyrå | E-post: turistbyra@destinationskelleftea.se | Tel: 0910 - 45 25 10